Huis verkopen bij het overlijden van een dierbare

Zijn jouw ouders overleden en ben je, wellicht samen met je broers en zussen, erfgenaam? Dan moeten jullie samen beslissen wat er met het huis gebeurt. Niet alleen het huis wordt geërfd, ook de hypotheekschuld. Bij overlijden van dierbare willen de erfgenamen het huis verkopen, Bagro Vastgoed kan jou of jullie hierbij helpen.

Wat als je het huis van je ouders erft?

Erf jij het huis van je ouders, dan heeft het voor jou misschien wel een belangrijke betekenis. Veel mensen willen het huis dan niet verkopen. Het is maar net waar jij je fijn bij voelt. De nagelaten kinderen staan voor de keuze met wat zij willen doen met de voormalige ouderlijke woning. Bij het erven van een huis moet je rekening houden met mogelijke hypotheekschulden en andere kosten. Overlijdt jouw partner waarmee jij getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, dan wordt de woning naar jou toegewezen. Woon je niet samen en heb je geen samenlevingscontract, dan is jouw partner volgens de wet niet jouw erfgenaam. 

Een huis verkopen na het overlijden van je ouders

Een erfenis lijkt in eerste instantie altijd financieel een profijt te hebben, maar in de praktijk is dat niet altijd het geval. Je kan een huis erven met een hypotheek. Na het overnemen van de woning, ben jij ook verantwoordelijk voor de hypothecaire lening. Grote kans dat je het huis van je  ouders waarschijnlijk zo snel mogelijk na het overlijden van je ouders probeert te verkopen. Dit lukt in de praktijk niet altijd zo snel als je wilt. De tijd tikt echter door en vroeg of laat moet je onvermijdelijk belasting betalen over de woning. Dat moet uiterlijk binnen acht maanden na het overlijden. Probeer daarom zo snel mogelijk het huis te verkopen. Grote kans dat jouw ouders in bezit waren van een oud huis en de onderhoudsstaat niet al te best was. Heb je nog broer of zussen, dan moet je de opbrengst van het huis delen met de andere erfgenamen. Wil je het huis niet verkopen, dan zou je eventueel de andere erfgenamen uit kunnen kopen om het huis te houden voor eigen gebruik.

Huis verkopen na overlijden echtgenoot of partner

Bij overlijden van je partner is het niet altijd nodig om het huis te verkopen. Het verschilt per situatie. Wanneer jouw partner de enige eigenaar van de koopwoning was, gaat de woning naar de erfgenamen. Deze zijn samen ook verantwoordelijk voor het beheer van de woning. Er zijn natuurlijk ook veel situaties waarbij de overleden partner mede-eigenaar was van de koopwoning. Waren jullie getrouwd of hadden jullie een geregistreerd partnerschap, dan kan het natuurlijk zeker zo zijn dat je in de woning wil blijven wonen. Het is dan wel belangrijk dat de hypotheeklasten nog steeds betaald kunnen worden. Wanneer blijkt dat het niet mogelijk is om de hypotheek alleen te betalen, moet de woning worden verkocht.

Plaats een reactie