Uitvaartverzekering vergelijken: tips voor een slimme keuze

Omdat er vele opties bestaan bij het uitzoeken van een uitvaartverzekering kan het nog best lastig zijn om de juiste keuze te maken. Welke verzekering past het beste bij mij? Welke verzekering dekt al mijn wensen? En welk type verzekering past eigenlijk bij mijn situatie? Het zijn allemaal belangrijke vragen om aan jezelf te stellen voordat je een uitvaartverzekering afsluit. In deze gids bespreken we daarom enkele tips hoe jij handig uitvaartverzekeringen kan vergelijken zodat je een weloverwogen keuze kan maken.

Begrijp de verschillende soorten uitvaartverzekeringen

Voordat je aan de slag gaat met het vergelijken van de verzekeringen is het eerste belangrijk om te weten welke type verzekeringen er eigenlijk zijn. Zo heb je bijvoorbeeld een kapitaalverzekering: een uitvaartverzekering die een geldbedrag uitkeert aan de nabestaanden die zij vervolgens kunnen gebruiken om alle kosten van de uitvaart te dekken. Ook heb je naturaverzekeringen die enkele specifieke onderdelen van de uitvaart regelen als de kist, het vervoer van de kist naar het uitvaartcentrum of juist de ceremonie. Tot slot heb je ook nog combinatie verzekeringen die een mix van de kapitaal-en naturaverzekering biedt. Deze verzekering biedt een deel in geld en een deel in diensten aan. Door eerst een keuze te maken in het type verzekering kan je daarna gaan vergelijken van uitvaartverzekeringen.

Let op de dekking en uitsluitingen
Om uitvaartverzekeringen te kunnen vergelijken is het ten eerste zaak om op de dekking en de eventuele uitsluitingen van de verzekering te letten. Het is namelijk niet zo dat alle polissen dezelfde kosten dekken of dezelfde diensten bieden. Soms is het bijvoorbeeld zo dat sommige verzekeringen alleen de basisuitvaart dekken terwijl andere verzekeringen juist all-inclusive zijn en dus alles dekken van de ceremonie tot de herinneringskaarten. Iets anders waar je ook op kan letten zijn de uitsluitingen die een verzekering hanteert. Zo komt het wel eens voor dat verzekeraars geen kosten dekken als de overleden persoon is overleden door een bepaalde oorzaak in een bepaalde periode na het afsluiten van de polis. Daarom is het belangrijk om van tevoren alle kleine lettertjes te lezen zodat je niet voor een verrassing komt te staan. 

Vergelijk de premies en voorwaarden

Niet alleen de dekking is iets wat handig is om te checken, ook kan je de premies en voorwaarden vergelijken. Bij verschillende uitvaartverzekeringen betaal je namelijk verschillende premies, wat komt doordat deze afhangt van je leeftijd, je gewenste dekking en de looptijd van de polis. Hoe kan je het beste erachter komen hoe hoog de premies liggen en wat de voorwaarden zijn? Door een offerte aan te vragen bij verschillende verzekeraars. Door al deze informatie te verzamelen kan je uiteindelijk een weloverwogen keuze maken in verzekering.

Plaats een reactie