Hoe gaat een woningruimte ontruimen in zijn werk nadat iemand is overleden?

Je hoopt dat het je nooit overkomt, een huis leegruimen na overlijden. Toch kan iedereen zo’n groot verdriet overkomen. Gelukkig hoef je het niet alleen te doen. Het ontruimen van een woning na een overlijden kan erg moeilijk zijn. Er komen veel emoties los en jij en je familie zijn nog volop in de rouw. Het huis leegruimen is dan ongetwijfeld niet iets waar jullie hoofden naar staan. Toch moet het gebeuren. Bij het ontruimen van een woning kun je ervoor kiezen om een woning ontruimingsbedrijf in de arm te nemen. Zij kunnen je ontzien van deze vaak moeilijke en emotionele taak. 

Wie is verantwoordelijk voor een ontruiming? 

Wanneer iemand overlijdt, zijn de erfgenamen eigenlijk altijd degenen die verantwoordelijk zijn voor het ontruimen van het huis – tenzij anders vermeldt in het testament. Wanneer je de enige erfgenaam bent kan dit voelen als een zware taak. Doe je het samen met je hele familie, dan kunnen emoties hoog oplopen. De woning moet vaak ook vrij kort op het overlijden worden ontruimd. Bij een koophuis kan de hypotheek doorlopen en bij een huurwoning de maandelijkse huur. Ook kan de woningbouw druk uitoefenen. Daarom is het vaak een verstandig idee om het huis ontruimen over te laten aan een professioneel bedrijf. 

Het huis leegruimen 

De woning moet vaak volledig worden leeggehaald. Dat betekent dat de inboedel uit het huis moet en dat daar een bestemming voor gevonden moet worden. Dat is vaak het meest emotionele moment, omdat een inboedel vaak dierbare herinneringen aan de overledene bevat. Wanneer een hele familie gemoeid is met een ontruiming, kunnen er discussies ontstaan over de bestemming van de inboedel. 

Maak goede afspraken 

Door afspraken te maken met elkaar, kun je vervelende situaties voorkomen. Mogen er spullen naar familieleden toe? Spreek dan goed uit wie wat krijgt en onder welke voorwaarden. Bedenk ook goed wat er met de overige inboedel mag gebeuren. Deze kan bijvoorbeeld in een keer worden verkocht, of aangeboden worden aan een kringloopwinkel. Ook kan hij afgevoerd worden. Meningen hierover kunnen binnen een familie verschillen, dus zorg dat de verwachtingen van iedereen duidelijk zijn en dat iedereen akkoord gaat met de uiteindelijke keuze. 

Na het leegruimen 

Als de woning is leeggeruimd en de inboedel uit de woning is gehaald, is het werk nog niet in alle gevallen voltooid. Soms zijn er ook andere werkzaamheden nodig, zoals een intensieve schoonmaak van de woning of het verwijderen van vloerbedekking. Ook dat kan een hele klus zijn. Door een professioneel ontruimingsbedrijf in te huren worden deze klussen voor je gedaan, waardoor jij je daar niet druk om hoeft te maken.

Plaats een reactie