Welke banen zijn er in de uitvaart branche?

Werken in de uitvaart branche krijgt steeds meer belangstelling. Sollicitanten geven aan dat zij het gevoel hebben echt iets te kunnen betekenen voor de medemens met een job in deze sector. Nederland is aan het vergrijzen dus zijn er steeds meer mensen nodig in deze branche. Het aantal vacatures in Utrecht bijvoorbeeld blijft stijgen. Met een baan in de uitvaart branche ben je echt met mensen bezig, vaak ook op een kwetsbare manier, wat heel mooi kan zijn. Als nabestaande is het dan erg prettig om geholpen te worden door fijne werkers. Er zijn enorm veel mogelijkheden in de uitvaart branche, denk aan chauffeur, thanatopracteur, uitvaart verzorger, maar ook administratieve medewerkers. In dit artikelen nemen we je mee in een aantal van deze beroepen.

Thanatopracteur

Dit naam van dit beroep is afgeleid van de Griekse woorden ‘thanatos’ (dood) en ‘praxis’ (handeling). Als thanatopracteur zorg jij voor een lichte balseming van de overledene, om deze voor een een korte tijd te conserveren. Door het balsemen zal het lichaam minder snel ontbinden en kunnen bacteriën minder snel groeien, waardoor het lichaam goed blijft en tevens ook minder koud aanvoelt. Voor nabestaanden kan het niet alleen fijn, maar ook erg belangrijk zijn om hun dierbare op deze manier voor het laatst te zien. Velen zien dit als een mooie en warme manier van afscheid nemen. Dit is dus erg dankbaar werk!

Uitvaartverzorger

Mocht je meer interesse hebben in het werken met de nabestaanden, dan is uitvaartverzorger misschien wel iets voor jou. Als uitvaartverzorger ga je na het overlijden naar de nabestaanden toe en zorg je voor de verzorging van de overledene. Deze opbaring van de overledene vindt ofwel thuis, ofwel in het uitvaartcentrum plaats. Samen met de nabestaanden ga je langs alle wensen van de overledene om uiteindelijk een bijzonder en onvergetelijk afscheid neer te zetten. Tevens zorg je voor het versturen van de rouwkaarten en geef je het overlijden aan bij de gemeente. Je hebt dagelijks contact met de nabestaanden om zo stap voor stap alles te regelen.