Het werk van een uitvaartondernemer bij het regelen van een uitvaart

Een van de eerste beslissingen na een overlijden is of men kiest voor begraven of cremeren. Mogelijk heeft de overledene hier zelf voorkeur voor uitgesproken. Als u niet weet wat zijn of haar wens was, kiest u waar u zich het meest prettig bij voelt. Misschien voelt begraven beter aan dan cremeren, of juist andersom. Als u twijfelt, bespreek dit dan met familie of vrienden.

Na een overlijden van uw dierbare komt er veel op u af. Een uitvaartverzorger biedt ondersteuning bij het regelen van de uitvaart. Bedenk welke taken u zelf wilt uitvoeren en welke u aan anderen overlaat.

Laatste verzorging

De laatste verzorging, omvat het wassen, verzorgen en kleden van de overledene en worden de ogen en mond met zorg gesloten. De verzorging wordt uitgevoerd door een professioneel zorgteam, als nabestaande mag u hier altijd bij aanwezig zijn of helpen. Veel nabestaanden beschouwen het als een liefdevol gebaar om aanwezig te zijn bij de laatste verzorging. Gedurende de periode tussen het overlijden en de uitvaart wordt de overledene opgebaard.

Na de verzorging wordt de overledene opgebaard

Het opbaren van de overledene biedt de gelegenheid om afscheid te nemen voor de crematie of begrafenis. U kunt ervoor kiezen om de overledene thuis op te baren of in een uitvaartcentrum.

Veel mensen geven de voorkeur aan opbaring in de vertrouwde omgeving van hun woning, zodat ze op elk gewenst moment bij de overledene kunnen zijn zonder gebonden te zijn aan bezoektijden. Bij een thuisopbaring kunt u kiezen voor opbaring op bed of in een uitvaartkist.

Niet iedereen heeft de ruimte voor een thuisopbaring, of de woonsituatie maakt het lastig. In dat geval kan een uitvaartcentrum een oplossing bieden. Er zijn verschillende centra waar de overledene kan worden opgebaard en waar u op afspraak kunt langsgaan voor een bezoek.

Dag van het afscheid

Op de dag van de uitvaart is het gebruikelijk om de overledene vanuit de opbaringslocatie naar de laatste rustplaats te begeleiden met een rouwauto, eigen vervoer of andere opties.

De afscheidsplechtigheid vindt plaats op de gekozen locatie. Dit kan in de aula van het crematorium zijn, in een kerk, in de open lucht bij het graf, in een tuin of op een andere bijzondere plek.

Tijdens de voorbereidingen wordt afgesproken welke muziek er gespeeld wordt, wie er zal spreken en andere speciale wensen voor de plechtigheid. Alle mogelijkheden worden doorgenomen, zodat de uitvaart persoonlijk en herkenbaar wordt.

Regels bij begraven of cremeren

Wanneer iemand is overleden mag er na 36 uur worden begraven of gecremeerd, dit kan tot 6 werkdagen na de dag van overlijden. Zorg altijd dat de officiële documenten zoals de A- en B-verklaring aan de uitvaartverzorger worden overhandigd. Deze doet daarmee aangifte van overlijden bij de gemeente. Hier wordt het verlof tot cremeren of begraven afgegeven evenals de akte van overlijden.

Tekst: Tabitha Stegenga

Plaats een reactie